Blog Image

NIEUW(in)ZICHT interieurarchitectuur

het concept achter NIEUW (in) ZICHT

Katja Boons is interieurarchitect en zaakvoerder van
NIEUW (in) ZICHT. Ze helpt mensen die gaan bouwen, verbouwen of hun bestaande woning willen aanpassen om een nieuw zicht en een nieuw inzicht in hun ruimte te krijgen. Dit doet ze zowel door te ontwerpen, te adviseren als door workshops te geven. In elk project gaat ze op zoek naar de juiste balans tussen een mooie vormgeving en een praktische indeling. Ze streeft naar mooie, tijdloze interieurs die passen bij de persoonlijkheid en het budget van de klant.

HET verbouwboek

interieurarchitectuur Posted on Mon, December 11, 2017 15:14:17

Het jaar met een missie

‘(Ver)bouwen doe je best tweemaal, één keer om te leren en één keer om het goed te doen’ je hoorde het vast ooit iemand zeggen. Toch? Als ik dit hoor, tel ik zachtjes tot tien, ik zwijg en hoop dat niemand het geschreeuw in mijn hoofd kan horen. Want:
Het MOET niet fout lopen bij de eerste keer. En om het goed te laten lopen HOEF je niet noodzakelijk een interieurarchitect onder de arm te nemen. Jij kan het ook. Je moet alleen goed weten waar te beginnen, hoe verder te doen en wanneer te eindigen. That’s all it takes.

meerwaarde

Voor alle interieurarchitecten die me nu vervloeken, omdat ik hun -en dus ook mijn- werk, als makkelijk en overbodig afschilder, even wat meer nuance.
De inbreng van een interieurarchitect kan je onmogelijk evenaren, enkel door te weten waar te starten, hoe het verder moet en waar te eindigen, … De nieuwe inzichten en creatieve oplossingen, de doordachte combinaties van materialen en kleuren en de uitgekiende details van een interieurarchitect zijn wel degelijk een grote meerwaarde bij een verbouwing of inrichting. Maar niet iedereen is op zoek naar die meerwaarde, dus beginnen sommigen er zelf aan, en niet altijd zonder succes.

Maar …
verhalen over: een tafel die niet past, te weinig licht om te strijken, te weinig kasten in de keuken, of, of, of, … daar word ik somber van. Want die problemen zouden niet bestaan, met het juiste advies, op het juiste moment, op de juiste plaats.
Het voelt als mijn taak: zorgen dat, ook zij die het zelf doen, in de toekomst wél licht hebben om te strijken, dat ook hun interieur matcht met dat waar ze van dromen en dat de werken wél vlot en doordacht verlopen.

het werd mijn missie voor 2017.

Een intens proces van denken, schrijven, overleg met verbouwers, …
2017 … het jaareinde is in zicht, het resultaat van mijn missie is (eindelijk) tastbaar:

vanaf nu is er een boek!

Een boek voor al wie eraan begint. Aan het inrichten of verbouwen van een woning. Voor wie advies, tips en steun zoekt in het hele proces. Een boek om in te schrijven, te tekenen en te lezen. Het zal begeleiden en steunen, het is agenda, dagboek en geheugen, tijdens de intense periode van verbouwen.

En wie weet, verbouwt vanaf nu iedereen van de eerste keer goed, en hoef ik niet meer zachtjes tot tien te tellen bij het horen van verbouwverhalen.

aftellen

De volgende keer dat ik ga tellen, is het aftellen, aftellen naar het nieuwe jaar, met – wie weet – weer een nieuwe missie. Het wordt er in elk geval één met fijne projecten, die liggen al klaar!

Ik wens jullie allemaal Fijne feesten!
En mocht je verbouwers ontvangen aan je kerstdiner, … misschien kan je hen een handig boek schenken, eentje waardoor je volgend jaar het verbouw-succes kan bewonderen. Surf even naar www.nieuwinzicht.be, je kan het rechtstreeks bij mij bestellen.

Groetjes
katjaelke ruimte heeft potentieel

interieurarchitectuur Posted on Fri, June 30, 2017 13:46:12

juni 1997

Het lijkt een eeuwigheid geleden, maar toch ook weer net een zucht.
Een echt scoutsmeisje was ik, met veel te ruime truien, en vanaf dat moment ook een diploma. Een kraakvers diploma. Interieurarchitect. Mijn carrière lag voor me, maar eerst nog zomer. Vrienden. Plezier. Kamp.

een stapel paletten, een berg sjorhout en een lege tent

Daar stonden we, op een nog bijna leeg grasveld, waar overal groepjes leiding volop in de weer waren om er een leefbaar kampterrein van te maken. Een vriendin, startend ingenieur, en ik, nagelnieuw interieurarchitect, werden het duo voor ‘de wastent’. Een stapel paletten, een berg sjorhout en een grote lege tent. We bundelden onze kennis, creativiteit en inzicht, en maakten er wat van. De hoogtes voor de waskommen werden nauwkeurig bepaald, we bedachten kapstokhaakjes met het beperkte materiaal dat we vonden en de scheiding tussen het jongens en meisjes-deel werd ons pronkstuk, en als finishing touch, een vloer van paletten in een eigenwijs patroon.

potentieel

Zonder dure materialen en binnen de beperkte ruimte van de tent volbrachten we ons project. Het resultaat was praktisch, en mooi – nu ja, mooi volgens scoutsnormen dan toch. Ik geloof sindsdien dat elke ruimte potentieel heeft om een goed interieur te worden. Vaak zelfs zonder zware ingrepen. Je moet alleen zoeken naar de juiste manier om het beste uit de ruimte te halen. En die vind je door de juiste vragen te stellen, een gestructureerde werkwijze aan te houden en door een portie creativiteit en inzicht in te zetten. De ingenieur en de interieurarchitect, wetenschap en creativiteit. That’s all it takes!

vakantietaak

Droom jij van een nieuw interieur dit najaar? Probeer dan deze zomer al eens goed te kijken naar wat je hebt. Vaak vertelt de bestaande inrichting en je gevoel daarbij, veel meer dan je denkt. Evalueer zowel de praktische situatie: is er voldoende bergruimte, werkruimte, circulatieruimte, … als wat je ziet: lijkt de ruimte te laag, te open, te donker, te saai, te druk, …
Voeg bij deze inzichten een dosis inspiratie en creativiteit en de basis van je nieuwe ontwerp is gelegd.

Deze zomer vind je op de facebookpagina van NIEUW(in)ZICHT elke week een interieurtip met voorbeeldfoto.
Ik wens je een deugddoende zomer. Eentje met vrienden. Plezier. Kamp, … ach neen, dat was twintig jaar geleden 😉Nood aan kleur?

interieurarchitectuur Posted on Thu, April 13, 2017 11:53:48

Sometimes all you need is a little splash of color!

I know, kleur en ik, wij laten ons niet zo vaak samen zien, niet in mijn kleding, niet in mijn interieur en niet in mijn ontwerpen. Neutrale kleuren domineren mijn leven, met een ruime voorsprong voor zwart, wit en grijs, en ik vind het best zo. En toch vraagt, ook bij mij, de zomer om ‘a little splash of color’. NU is het goede moment om daarmee aan de slag te gaan, want in de zomer willen we genieten, en niet meer zoeken waar die splash in welke kleur dan juist moet terechtkomen, toch?

LITTLE

Ja, ik blijf mezelf, ook in de zomer, dus ik hou van ‘little’ splashes of color. Voor mij geen hele ruimte in volle kleuren, mijn muren zijn wit, en wellicht blijven ze dat nog wel een tijdje. Never change a winning team, right?!
Bestaat jouw ‘winning team’ uit rood, groen en blauw, geniet er dan vooral van en laat het je niet uit het hoofd praten door mijn diploma. Misschien brengen deze tips je toch nog op ideeën. Wie weet pas je ze volledig anders toe, dan hoe ik het doe, als jij er blij mee bent, ben ik dat ook! Doe dus vooral je goesting, en don’t forget to play!

(little) splashes of color, here we go!

TIP 1
The best color in the whole world is the one that looks good on you, dixit Coco Chanel.
Een wijze madam, en hoewel ze (volgens mij) geen interieurs op haar naam heeft staan, is haar quote toch perfect toepasbaar in elke ruimte. Negeer de trends en modekleuren als ze je interieur niet verbeteren!

TIP 2
Een bos verse bloemen werkt altijd, overal! Zag je die onwaarschijnlijk geweldige boeketten van Bloomon.be al over je scherm passeren? Het mag terug, verschillende soorten bloemen samen in één vaas, een kleurenmix, a splash of color it is!

TIP 3
Zomerfoto’s. Ja, foto’s. Neen, niet gewoon foto’s. Doe er iets mee. Niets permanent, maar iets ‘seizoenigs’. Vaak worden kaders en foto’s op een zeker moment aan de muur gehangen, om er te blijven tot de volgende schilderbeurt. Een tijdje geleden bewonderde ik bij iemand de foto’s aan de muur, tot ze me vertelde dat het om de voorgedrukte foto’s ging die in de kaders zaten toen ze die kocht, foto’s van eigen kinderen waren er nooit in geraakt! No kidding!
Zonde toch. In de winter zijn sneeuwbalgevechten en rendieren leuk aan de muur, lente en zomer vragen om sproeten en zomerjurkjes, met a splash of color… Dat kan, heel eenvoudig, door ze elk seizoen te wisselen. Geen zin in gepruts met kaders? Doe dan eens wat anders met je foto’s, fotografe Ludovica heeft een heel mooi concept in hout dat je gewoon op de kast zet, alleen niet vergeten tegen de winter een nieuwe shoot in te plannen.

TIP 4
Kies kleur voor de praktische zaken in je interieur. De keukenhanddoek, de zeep op de wastafel, de badmat, de afwasborstel, je pennenhouder op je bureau… allemaal zaken die winter en zomer onopvallend in je interieur aanwezig zijn. Maak ze zichtbaar. Kies een kleur of print waar je zomers vrolijk van wordt en laat ze een seizoen lang knallen.

Ik wens je een fijne lente, met de kleuren die je blij maken, in een hoeveelheid, perfect gedoseerd naar jouw smaak en goesting. Ik ga er zelf ook mee aan de slag, en werk intussen ook aan een aantal nieuwe ideeën… keep you posted!

groetjes, katjaNext »