Eddy Wally

Of ze dacht dat het ontwerp voor Eddy Wally bedoeld was?
‘neen’ prevelde ze.
‘waarom kies je dan een lamp, zo lelijk dat alleen HIJ ze zou willen?’
Geen woorden meer.
Wel tranen. De zoveelste die dag.
Een jury-dag in Diepenbeek.
Opleiding interieurarchitectuur.

Hun uitspraken waren beledigend – vonden wij.
Je moet je keuzes kunnen verantwoorden – vonden zij.
Wellicht hadden we allemaal gelijk.
Een goed interieur is een praktische en mooie eenheid, waarin jij (of de opdrachtgever in mijn geval) optimaal kan wonen of werken. Dat verkrijg je met doordachte keuzes, en niet zomaar met de eerste de beste lamp die je tegenkomt.

Twee fases

Een ontwerp kent voor mij twee fases:

1. Het opstellen van een goed plan.
2. Doordacht kiezen van materialen, kleuren, verlichting en meubilair.

De eerste fase bereik je met INZICHT in je ruimte en resulteert in een praktische, logische indeling, met goede verhoudingen, volledig op maat van de gebruiker.
In de tweede fase geef je dat praktische plan een ZICHT, met materialen, meubilair en verlichting. Je creëert een sfeer en stijl waar de gebruiker zich thuis voelt. In deze fase wordt gekozen, en dat kiezen, dat doe je doordacht en verantwoord, zo leerde ik.

Plan

Ga jij (ver)bouwen? Zorg dan eerst voor dat goede plan, die praktische indeling. Weet waar je tafel zal staan en je haard gaat branden, ken de positie van je spoelbak en je koelkast en weet waar je de stofzuiger zal opbergen. Wandel in je dromen door de ruimtes en kijk of je plan echt werkt. Zijn de doorgangen breed genoeg? Zijn de ruimtes logisch geschikt? Heb je daglicht op de juiste plaats?

Kiezen

Pas als de wandeling in je dromen vlot verloopt, en je wakker wordt met een zoete smaak, pas dan is het tijd voor de tweede fase. Kies materialen, meubilair en verlichting waar jij je goed bij voelt. Zorg dat ze elkaar versterken tot een mooie eenheid, die past bij jouw persoonlijkheid.

Laat van je horen!

Heb jij problemen met het opstellen van een goed plan?
Is je indeling wel logisch, maar vrees je de jury bij het kiezen van materialen?
Maak dan een afspraak voor een intake-gesprek, dan kijken we samen wat ik voor je kan doen.
Voor de nieuwsgierigen: de Eddy Wally commentaar was niet voor mij, en tranen slikte ik steeds dapper weg, zelfs als ik me beledigd voelde, en bovendien:

De jury had altijd gelijk: je moet je keuze kunnen verantwoorden, dat kon eddy Wally vast ook, toen hij een nieuwe lamp kocht: “gewéldig!”