Size does matter

Mooie opener op internationale vrouwendag, toch? 😉
Met alle aandacht op mijn professionele activiteiten hecht ik veel belang aan deze stelling. Size DOES matter!
De meest optimale inrichting kan je alleen bereiken met goede verhoudingen en dus de juiste maat voor alle onderdelen. Klinkt heel logisch, alleen vergeten velen die wijsheid toe te passen.

Zo bleek een tijdje geleden uit mijn gesprek met Antoinette. (zo heette ze niet echt natuurlijk 😉 Antoinette volgde één van mijn workshops, met als doel wat meer gewapend aan de bouw en de inrichting van haar nieuwbouwwoning te beginnen. Na de workshop was er tijd voor extra vragen, en Antoinette vroeg me of ik de indeling van haar keuken even wilde bekijken. De kasten, aanrecht en eettafel waren reeds ingetekend door de architect. Maar was er wel voldoende ruimte?

circulatieruimte

De architect had zich netjes aan standaardmaten gehouden, op dat vlak kon ze dus gerust zijn. Haar zorg over de circulatieruimte tussen de vaste inrichting, bleek echter wel terecht. De architect ging niet zwaar in de fout: er was genoeg plaats om te koken, er pasten voldoende stoelen rond de tafel, de buitendeur kon open, dus elke functie apart was geen probleem.

MAAR, Antoinette droomt van een gezellige keuken met leven in de brouwerij. Waar kinderen huiswerk maken en de buitendeur NIET tegen hun stoel aanbotst als er net op dat moment iemand binnen komt, waar je NIET moet vragen of de persoon aan de tafel even de buik kan intrekken, terwijl jij de melk uit de koelkast neemt … Je begrijpt het, het ontwerp was goed, alleen mocht het ietsje meer zijn. Twintig centimeter om precies te zijn. SIZE DOES MATTER!

Meten

Ga jij binnenkort een nieuwe tafel bestellen, een tapijt kopen of een kader voor aan de muur, haal dan je meter boven. Teken op de vloer of muur af tot waar het moet komen, meet hoe groot het mag zijn, en hou je in de winkel aan die maat. In een praktisch en mooi interieur is alles in de juiste verhouding, zowel de vaste inrichting als de losse elementen en vooral ook de ruimte ertussen.

zekerheid

Antoinette was zo blij met deze zekerheid, zodat ze verder nog beroep op me deed om ook de rest van de inrichting in te tekenen, vóór ze aan de funderingswerken begint. Ik tekende de algemene indeling, met praktische opbergruimte, een bureau op een fijne plaats, de juiste afmetingen en positie voor de eettafel en de zithoek en met voldoende ruimte om rond te lopen. Hoe ze de kleuren en materialen mooi kan combineren, leerde ze in de workshop, daar gaat ze dus zelf mee aan de slag.

Ze mag gerust zijn, Antoinette, de funderingswerken kunnen starten, ik wens haar een geweldig huis, met de juiste maten!

groetjes, katja